V torek, 21. 11. 2023, nas je obiskala Jasminka Petrović, znana in nagrajena pisateljica iz Beograda. Moč njenih besed ste lahko zasledili, če ste naleteli na prevod njenih knjig z zbirke Brez dlake na jeziku, kjer s svojim humorjem ob ilustracijah Boba Živkovića nagovarja najstnike – preverjeno deluje tudi na odrasle. Po knjigi Poletje, ko sem se naučila leteti, je bil posnet tudi film, ki smo si ga lahko v začetku letošnjega leta ogledali v kinematografih.

Njeni romani za mladino so prevedeni v skoraj 30 jezikov in z veseljem lahko tudi mi zagrizemo v svež in izvrsten prevod romana 35 kalorij brez sladkorja, pod katerega se je podpisala pisateljica in pesnica Klarisa Jovanović.

Omenjeni roman govori o dveh dekletih, Tari in Tanji, ki se borita z anoreksijo. Tara je junakinja osrednjega dela zgodbe, saj lažja oblika njene bolezni omogoča vpletanje Jasminkinega iskrivega humorja. Ko pridemo do dela, ki govori o Tanji, pa se zavemo težjih trenutkov, ki jih preživljajo bolniki z anoreksijo.

Jasminka je nagovorila naše učence 8. in 9. razreda, iz srbščine je tolmačila dr. Barbara Pregelj z založbe Malinc, ki je tudi poskrbela, da 35 kalorij brez sladkorja lahko beremo v našem jeziku in omogočila obisk avtorice.

Učenci so avtorici postavljali zanimiva vprašanja, tako smo lahko izvedeli, da bo roman 35 kalorij brez sladkorja doživel gledališko uprizoritev. Jasminki se javlja veliko otrok, ki so prebrali njena dela in so vplivala na odločitev za študij ali pa samo omogočila lažje preživljanje težkih trenutkov.

Najpomembnejše sporočilo, ki sem ga prejela iz njene literature je, da je življenje sestavljeno in lepih in manj lepih trenutkov. Kljub stiskam, ki jih doživljamo in preživljamo vsi, je lahko naše življenje še vedno lepo. Jasminka pa je z nami delila tudi zelo pomembno »navodilo« za učence. Če čutimo, da nas kaj teži in tišči, v trebuhu ali pri srcu oz. kjerkoli začutimo težka čustva, poiščimo osebe, ki se jim lahko zaupamo in nam lahko pomagajo. Pomembno je, da vemo, da nismo sami in vedno lahko najdemo osebo, ki nam pomaga.

Zapisala: Monika Kralj