V februarju je po zimskih počitnicah naše albansko govoreče učence pričakalo veliko presenečenje. Gospa Renata Japelj Marmulaku je s pomočjo svojega moža Petra Japlja, slovenskega veleposlanika v Tirani in njunih srčnih sodelavcev, zbrala in organizirala prevoz albanskih knjig iz Tirane do naše šole v Kranju.

Učenci so bili nad podarjenimi knjigami zelo navdušeni in z veseljem posegajo po njih. Običajno si naši tujejezični bralci izposodijo dve knjižici. Prvo v svojem maternem jeziku, da lahko berejo knjigo svojim staršem, mlajšim sestricam in bratcem. Z drugo, izbrano v slovenskem jeziku, pa vadijo jezik svoje druge domovine, šole in prijateljev. Prebrano knjigo predstavijo sošolcem za bralno značko in si izboljšujejo bralno pismenost.

Omenjeni dar gospe Japelj Marmulaku nam tako omogoča približevanje literature našim tujejezičnim učencem, tu pa se zgodba še ne konča …

Z gospo Japelj Marmulaku smo ostali v stikih in posredovali navdušenje naših učencev nad podarjenimi knjigami.

V četrtek, 4. maja 2023, smo se imeli priložnost spoznati in srečati v živo. Naši učenci so z navdušenjem spregovorili tudi v albanščini in poslušali zanimivo življenjsko zgodbo gospe Japelj Marmulaku. Tudi sami so delili svoje želje in upe za prihodnost. Po pogovoru z mnogimi učenci z razredne stopnje, je nastopil čas za klepet z učenkami petega razreda.

Ure so minile prehitro in učenke so se vrnile k pouku. Vsem nam bodo ostali v spominu lepi trenutki, saj se je medkulturna izmenjava vtisnila v naša srca. V želji in upanju na nadaljnje sodelovanje smo se poslovili.

Tako gospa Renata Japelj Marmulaku, kot vsi zaposleni na šoli Janeza Puharja Kranj – Center, si želimo, da bodo vsi učenci v knjigi našli svojo prijateljico in posegali po njej v vseh trenutkih svojega življenja.

Monika Kralj, knjižničarka