Petek , 25. 3., ni bil navaden dan. Po prvih treh urah pouka smo se učenci najprej posvetili ekologiji – kako živeti »brez odpadkov«, nato smo delali plakate, nazadnje pa smo se pridružili čistilni akciji.

Čistilno akcijo smo začeli tako, da smo si najprej ogledali filme, v katerih smo izvedeli, kako živeti tako, da proizvedemo čim manj odpadkov. Veliko odpadkov ljudje ustvarimo tudi z nakupovanjem hrane, ki je zavita v velike količine embalaže. V filmih, ki smo si jih ogledali, smo izvedeli, da tudi v Sloveniji obstajajo trgovine, v katerih se trudijo, da bi porabili čim manj embalaže. Tja kupci s seboj prinesejo svojo embalažo in jo napolnijo z živili, ki jih želijo kupiti. Največkrat s seboj prinesejo steklene posode, ko jih lahko velikokrat uporabijo, vanje pa lahko spravijo praktično vse: mleko, jogurt, testenine, oreščke itd.

Nato smo izdelovali plakate z ekološko vsebino. Plakate smo izdelali na papirju, ki so ga učitelji nameravali zavreči. Tako zanje nismo porabili ničesar, zaradi česar bi trpela narava. Na plakate smo zapisali naše ideje, kako bi zmanjšali onesnaženje zraka, prsti in vode ter živeli »brez odpadkov«.

Dan smo zaključili z udeležbo pri čistilni akciji. Odpravili smo se v bližnjo ulico in pobrali vse odpadke. Lepo bi bilo, da v bodoče v času čistilne akcije ne bi imeli nič dela, ker ljudje odpadkov ne bi več metali na tla.

Nina Bukovšek, 9. č